Pannkakor är väl det svenskaste som finns. Eller? Nä, det är faktiskt svårt att säga var den kommer ifrån. Pannkakor har lagats världen över sedan forntiden. Men idag, då blir det den franska varianten.

Pannkakor är något av det sista jag lärde mig laga som yngre. Mina tidiga försök blev vad man skulle kunna kalla för “pannkaka”. Eller “pannbollar”. Eller kanske “pannröra”. Jag fick liksom aldrig till det. I många år nöjde jag mig istället med ugnspannkaka. Men till slut, en vacker dag, så tog jag mig i kragen och stekte upp pannkakor gjorda på en hel platta ägg tills det liksom satt. Nu sitter det hela tiden.

Därför tyckte jag det var otroligt intressant att nu plocka upp den här boken och laga pannkakor efter recept och med en otroligt bestämd teknik. Eller kanske inte bestämd, snarare tydligt beskriven. Tänk om man hade hittat den här boken när man var yngre istället. För bättre pannkakor har jag aldrig gjort än med det här receptet. Det blir perfekt.

Svenska pannkakor gjorda på mjöl, ägg, mjölk och salt har vi alla smakat. Något som har slagit mig ibland är att det ofta blir väldigt osigt, och pannkakorna kan ibland få en pyttesvag smak av lite bränd mjölk. Det här receptet bygger på att man använder hälften mjölk hälften vatten. Det blir så mycket bättre. Man slipper ganska mycket os, och smaken av bränd mjölk är som helt bortblåst. Jag tänker aldrig använda något annat recept.

En annan sak att tänka på är nästan det viktigaste. Att inte steka pannkakorna så fort du vispat smeten. Låt den vila MINST 2 timmar, gärna täckt i kylskåpet. Då hinner mjölet svälla lite och det kommer gå så mycket lättare att få pannkakorna att hålla ihop i pannan.

Det goda franska köket: Sidan 198, 199 och 200

 

Mayonnaise
Gratin Jurassien
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest