Det goda franska koket

Mitt projekt att laga mig igenom boken ”Det goda franska köket”. En fantastisk bok skriven 1961 av Simone Beck, Louisette Bertholle och Julia Child.

Det goda franska koket!

Boken “Det goda franska köket” från 1961, skriven av Simone Beck, Louisette Bertholle och Julia Child är min köksbibel. Där står allt som man behöver veta för att lära sig grunderna i matlagning. Teknikerna används inte i bara fransk mat utan i stora delar av det västerländska köket. Jag har sen jag flyttade hemifrån haft boken i min bokhylla. I början utan att ens öppna den. För vem öppnar frivilligt en okänd kokbok på 719 sidor utan bilder? Den dagen jag däremot gjorde det, förändrade boken hela mitt sätt att se på matlagning. Den visade vägen till god mat. Nästan allt jag provade från boken blev fantastiskt. Även om vissa recept var lite omständiga så blev det alltid gott.

2009 kom det en film, “Julie & Julia”, med en av mina absoluta största favoriter bland kvinnliga skådespelare, Meryl Streep. Den handlade dessutom om matlagning. Fantastiskt, tänkte jag, det här kunde inte bli bättre. I början av filmen ringde det en klocka i bakhuvudet. “Mastering the art of french cooking” eller “Det goda franska köket”. Hm, var det inte den boken jag hade i min bokhylla som sakta men säkert hade börjat bli min “gå till” bok när man behövde veta grunderna. Jo då. Det var det.

Denna underbara film handlar om Julia Childs liv och om hur boken kom till, parallelt med den unga journalisten Julie som lär sig laga mat från boken, och skriver en blogg om det. Det kanske känns gjort, när det till och med finns en film om det. Men boken är min köksbibel också. Inte bara Julies. Att skriva en blogg om det är en bra idé. För följer man boken, utan att fuska, så kommer du lära dig laga mat. Från grunden.

Utmaningen

Mitt mål i mitt projekt ”Det stora goda franska koket” är just att laga mig igenom hela kokboken och skriva om det. Samt att inte fuska. Gör som det står! Oavsett vad min modernare kökshjärna säger. Ändra saker från recepten kan jag göra när jag väl har gjort enligt vad dessa tre fantastiska kvinnor skriver. Om det behövs, vilket det sällan gör.

Jag ska försöka så gott det går att bli klar med detta innan slutet av 2018. Ett ambitiöst mål, men lite press är bara bra för att bli klar med något. Jag kommer flera gånger även ha med mig lite andra hemmakockar som hjälper till. För mat avnjuts alltid bäst med trevligt sällskap.

Jag kommer inte skriva recepten från boken, men med hänvisningar till vad det är jag provar. Boken finns numera att köpa i en nytryckt version från förlaget “Wahlström & Widstrand”. Den finns både som tryckt bok eller som e-bok för den som vill ha en PDF till sin läsplatta istället.

Köp din bok här!

Tid kvar för projektet:

Dag(ar)

:

Timme(s)

:

Minut(er)

:

Andra(s)

Försenad…

Försenad…

Kära läsare. Jag hade ovan satt upp en timer tidigare (lite som filmen Julie & Julia) när projektet skulle vara klart, men inser nu att det inte kommer att hålla. Livet tog en annan vändning. Jag började skjuta pilbåge och tävla på elitnivå och det tar väldigt...

läs mer
L’Omelette Brouillée

L’Omelette Brouillée

Omelett, lätt som en plätt? Om nån nånsin säger det till mig kommer jag skratta sönder mig själv. Det är inte många ingredienser, men herrejösses så svårt när det kommer till tekniken.  En L’Omelette Brouillée är en rörd omelett helt enkelt, eller ja, helt svårt. Ägg,...

läs mer
Sauce Choron

Sauce Choron

En Sauce Choron behöver inte en egen ingress. För det är helt enkelt så pass lätt som en Sauce Béarnaise som man vispat ner lite tomatpuré i. I boken rekommenderar man såsen till stekt kött, fisk, kyckling och ägg. Det vill säga i mina öron, ät den till det du tycker...

läs mer
Sauce Béarnaise

Sauce Béarnaise

Denna överätna sås i detta land, en favorit på mångas bord. Men är det riktigt Sauce Béarnaise vi brukar trycka i oss till allt vi kan hitta på? Nja, det håller jag nog inte med om. En riktig hemlagad bea slår rätt mycket och smakar inte ens som den svenskifierade...

läs mer

Oignons Glacés à Brun

Mörkbrässerad lök. Detta recept beskriver ingen egen rätt utan ett tillbehör som ofta används i många andra olika recept.  Det är vanligt att tro att lite lök behöver du inget recept, eller instruktion till. Jodå. Det är nog oftare än man tror att det skulle blivit...

läs mer

Champignons Sautés au Beurre

Vaddå, behöver man instruktioner till hur man steker lite champinjoner? Japp! För jag lovar att väldigt många gör fel och på så sätt istället får lite lätt “stekpanns-kokta” champinjoner.  Ett klassiskt uttrycker från filmen “Julie & Julia” är just “Don’t crowd...

läs mer
Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Klassikernas klassiker. En god fransk köttgryta. Den är nästan så klassisk så jag borde ha haft uppgiften som en “Grand finale”. Men nu råkar det vara så att jag hade alla ingredienser hemma och behövde middag helt enkelt. Då blev det denna “Kung” av rätter.  Receptet...

läs mer
Bifsteck Sauté au Beurre

Bifsteck Sauté au Beurre

En härlig bit stekt utskuren biff kan bli fantastiskt god utan en massa pill. Det här är grunden till hur man tillagar en god bit kött.  Uppvuxen med en hel släkt av styckmästare och charketuriarbetare har man ätit sin beskärda del av kött genom sin uppväxt. Nästan så...

läs mer
Moules à la Marinière

Moules à la Marinière

Musslor, eller Moules à la Marinière är en av de godaste saker man kan äta. Varje gång jag får tillfälle att äta det så går jag in i en annan värld när jag äter. Det är lönlöst att prata med mig samtidigt.  Jag har aldrig någonsin försökt göra detta själv vilket...

läs mer
Sauce Aïoli

Sauce Aïoli

En burk köpemajonnäs, pressa ner några vitlöksklyftor och voilà, en Aïoli! Eh, nope.  En riktig Aïoli görs med uppblött vitt bröd i mjölk som man sedan stöter i en mortel tillsammans med massa vitlöksklyftor till en jämn smet. Redan här stötte jag på patrull, eller...

läs mer

Senaste från bloggen

Senaste recepten

Prenumerera!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest