En av de fem grundsåserna är Tomatsåsen, eller Sauce Tomate som den heter på franska. Den är grunden i massa olika såser, men just nu gjorde jag som sagt bara grunden och inte fortsatta varianter. Det får bli en annan gång. 

För att göra en Sauce Tomate börjar man med att göra en så kallad mirepoix. Det är morot, selleri och lök grovt hackat i fyrkanter. Det fräser man i en panna med smör, olja och mjöl. Man tillsätter blancherad hackad bacon, tomater och låter det hela stå och koka/sjuda under lock med en buljong i flera timmar. Jag valde kycklingbuljong från Martin & Servera som faktiskt inte innehåller bland annat palmolja som så många andra buljonger gör. Om du inte kan handla på Martin & Servera finns det många andra bra alternativ också.

Det här receptet är egentligen bara att följa från början til slut och noggrant hålla sig till receptet så kommer det att bli bra. Det är inte mycket här som är svårt, och du kommer få en fin slät tomatsås. Det finns några saker att tänka på. Du SKA sila såsen när det har kokat ihop. Det finns varianter på Youtube som ignorerar detta steg, vilket då bara resulterar i en stor gröt av saker. Som visserligen smakar bra, men ser ack så tråkig ut. Ett tips är att när du silat upp såsen låt den småputtra i en kastrull på spisen och skumma av såsen och försiktigt ta bort fett som flyter upp. Såsen är tidskrävande, men inte svår alls. Min ska jag använda till hemmagjord pizza nu i veckan som kommer, men den går såklart att använda till mycket annat också.

Smakmässigt så blir den fyllig, tomatig och örtkryddig i smaken. Många smaker kommer och går i munnen vilket är en helt fantastisk upplevelse. En kompis provade såsen och frågade efteråt om jag ville gifta mig, så jag tror den smaken bra. (Nej, inget giftermål på gång, bara vänner) 🙂

Det goda franska köket: Sidan 85

Sauce Hollandaise
Exalterad men förvirrad...
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest