Omelett, lätt som en plätt? Om nån nånsin säger det till mig kommer jag skratta sönder mig själv. Det är inte många ingredienser, men herrejösses så svårt när det kommer till tekniken. 

En L’Omelette Brouillée är en rörd omelett helt enkelt, eller ja, helt svårt. Ägg, salt, peppar, smör och valfri fyllning. Som fyllning valde jag från boken och det blev riven ost. En så kallad L’Omelette Brouillée au Fromage. (Väldigt många franska recept använder sig av Schweizerost så det är bara se till att man alltid har det i kylen. Själv brukar jag köra med Emmentaler.)

Tillagningstid i pannan för en fransk omelett är cirka 30 sekunder. Så visst går det fort. Men lätt? Nä. Receptet inklusive metoden täcker 8 sidor i boken! Så är det så att du har inställningen att en omelett är så lätt att man inte behöver en kurs, då tror du fel. Tänk om! Som ni sett i min blogg har jag lagat allt från musslor, crêpes, madeiraöst kalkon till glass, bröd och bakverk. Men omelett tillhör något som jag måste fortsätta att öva på. Har nu bestämt mig att äta omelett till frukost varje dag tills den sitter. 

Dagens lunchomelett blev god som tusan, men korrekt? Nä långt ifrån. Blöt, halvfärdig äggrulle skulle jag kalla den för. Har också insett att det är sjukt svårt att göra enligt metoden på en induktionsspis. Imorrn blir det omelett på gasolspisen på altanen istället. Anledning till att det blir svårt är att metoden bygger på att man vinklar och tippar pannan mycket. Men som ni kanske känner till så bryts värmen så fort du lyfter pannan från en induktionsspis. Men skam den som ger sig. Det är bara att nöta tills den blir perfekt. 

Så alla hönsägare där ute, se upp, för här borta kommer det gå åt ägg de närmaste veckorna. 

Det goda franska köket: Sidan 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 och 145

PS: Ett bra tips till er därute som ska göra omelett, använd en panna med höga lutande kanter.

 

Försenad...
Sauce Choron
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest