Potatisgratäng är lite som köttfärssås, det finns otroligt många varianter man kan göra. Till jul nu var jag och brorsan tvugna att hitta på något som vi kunde äta istället för Janssons Frestelse, vår svenska julvariant av en potatisgratäng. 

I våra svenska ögon ska en potatisgratäng alltid innehålla vitlök. Det är den som gör den god tycker vi oftast, men för att gå lite utanför ramarna körde vi på denna variant istället. Gratin Jurassien. Potatisgratäng med tjock grädde och ost.

Receptet skiljer sig en hel del från vad man är van med. Skivorna potatis ska vara skivade i tunna skivor och man börjar med att täcka botten av en smörjd ugnsform med ett lager potatis. Sen varvar man varje lager med smörklickar och ost och kryddar med salt och peppar. Det är osten, potatisen, smöret och grädden som får vara huvudroller allihopa. Tillsammans skapar dom nämligen en av de godaste gratänger jag har ätit.

Svårigheterna är inte många i receptet förutom temperaturen. Du får absolut inte köra gratängen för varm i ugnen, då skär sig grädden. Den ska sakta sakta bli klar. Tänk på att välja en ost som inte är grynig utan mer elastisk, annars kan gratängen lätt uppfattas som lite fet och att något skurit sig då den innehåller betydligt mer ost än en variant vi är vana med. Välj med fördel en Emmentaler eller Gruyère. Vill du ha lite mer smak så välj att göra gratängen på bakpotatis. Annars väljer du en mjölig sort. Gör du gratängen med bakpotatis är min erfarenhet att den behöver gå lite längre för att bli klar och den kan även kräva lite mer vätska.

Det är också bra att använda en gjutjärnsform, då ett av momenten är att värma upp gratängen på spisen till strax innan sjudning.

Det är otroligt vad så få ingredienser kan bli så makalöst gott.

Bon Appétit

Det goda franska köket: Sidan 533 och 534

Pâte à Crêpes
Le Marquis
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest