Denna fantastiska grundsås går att använda till så otroligt mycket mer, men låt oss nu inte gå i förväg. Vi börjar med en vanlig klassisk grundmajonnäs.

Jag skaffade för ett tag sen en Bamix® mixerstav och jag har flera flera gånger gjort både majonnäs, hollandaise och bearnaise med den. Majonnäsen jag har gjort tidigare har varit från ett recept av Gordon Ramsey just för bamixen. Därför valde jag då den delen i boken som förklarar hur man gör en majonnäs med just en mixer.

Det gick inte alls. Det skar sig till en vattnig grynig soppa. Den blev liksom nästan vattnigare än oljan är från början. Jaha, tänkte jag. Vad nu? Slänga och börja om brukar man ju säga. Men i början av kapitlet “Majonnäsfamiljen” i boken hittade jag en liten rubrik som heter “Hur man klarar en majonnäs som skurit sig”. Stycket beskriver noggrant hur man gör för att få den att gå ihop igen, och banne mig, det funkade! Däremot vänder jag mig starkt mot utttrycket “…i båda fallen är botmedlet enkelt…” i förklaringen hur man gör.  Ja, det kanske är enkelt om man är styrketränare eller har vispmuskler som ingen annan. Varken eller på den liksom…

Det går nämligen till så att man tar 1 tsk dijonsenap i en skål, och lika mycket av den spruckna såsen. Sen vispar man så att den går ihop. Därefter tillsätter man 1 tsk i taget av den spruckna såsen och vispar som aldrig förr, tills du har vispat in allt och fått en slät krämig majonnäs. 1 tsk i taget är inte mycket på en hel sats majonnäs…

Min vänsterarm skakar just nu av utmattning medan jag skriver detta inlägg. Men men, jag har fått en trevlig kvällsträning och en extremt god majonnäs. För det blev det verkligen. Och jag har lärt mig hur man räddar en sprucken majo. Det hade jag faktiskt ingen aning om innan. Tjoho!

Det goda franska köket: Sidan 95, 96, 97 och 98

 

SaveSave

Pain de mie
Pâte à Crêpes
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest