Brödrecept finns det i princip lika många olika som det finns hushåll, men det är alltid lika kul att välja ett beprövat, riktigt bra recept. Pain de mie är ett recept på ett klassiskt vitt smörgåsbröd eller formbröd. 

Jag har bakat mycket bröd genom åren och något som alltid slår mig är att de godaste bröden faktiskt kräver både tid och kärlek. Så är det även med detta till synes enkla formbröd. Med detta recept får man verkligen lära sig vikten av att knåda brödet och jobba fram en vacker elastisk deg.  Boken går noga igenom hur du ska göra alla steg. Gör man inte det med det här receptet får du bara en kladdig klump som mer liknar en smet. Så ta dig tid, jobba länge och ordentligt med degen.

När jag väl knådat fram en bra deg kom jag dock till ett steg som jag ställde mig rätt frågande till. “Hur man knådar in smöret”…Vilket smör? Det står inget i receptet om smör eller mängd. Jag gissade mig till och körde med 50g mjukt smör. Eftersom den svenska redaktören verkar ha missat att lägga till smör i översättningen fick jag snabbt ta fram mjuka smörbitar. Det hade jag inte alls förberett, men för den som inte har förberett detta finns att bra knep. Skär ditt kylskåpskalla smör i fyrkanter och lägga dessa i en skål med rumstempererat vatten. Låt dom ligga där i ungefär 15-20 minuter. Använda sedan en hålslev och ta upp smöret. Fungerar klockrent! Smöret blir perfekt mjukt.

När du knågar in smör i en deg lär du dig mycket om hur en deg fungerar. I början är den otroligt kladdig, men efter ett tag släpper den liksom bakbordet och blir elastisk och superfin.

En bra sak att tänka på också är att du tänker på att det ska jäsa. Länge. Flera omgångar. Andra jäsningen gjorde jag själv i kylskåpet över natten. En jäsning i kylskåp går mycket långsammare och fungerar således perfekt i kylen. Glöm såklart inte att täcka skålen med plastfolie. Lagom till morgonen har du en perfekt  jäst deg.

Till er som tänker baka efter detta recept har jag dock ett tips. Gör antingen en något större deg, eller en mindre. Degen blir för stor för en vanlig brödform, och något för liten för att få två stora formbröd. Jag hade dock inget val när jag var klar, utan fick två lite mindre formbröd. Jag valde den vägen istället för att få ett bröd som pöste ur formen.

I övrigt kan jag säga att smaken blir otroligt bra för att vara ett formbröd. Konsistensen är riktigt mjuk med lagom skorpa. Perfekt för att göra snittar av eller varför inte smörgåstårta. Mitt bröd tänker jag ha till kvällen och en kopp te, när det kan vara lämpligt med något lättsmält.

On your marks, get set, bake!

Det goda franska köket – del två: 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 och 105

SaveSave

Fondue au Gruyère
Mayonnaise
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest