Sauce HollandaiseDetta är nog en av de bästa såser jag vet. Så otroligt god med så få ingredienser. Boken beskriver både den klassiska metoden med ballongvisp, men också hur du ska göra om du gör såsen i en mixer. Jag kan också tillägga att såsen i den här boken beskrivs över fem sidor. Mot andra kokböckers en fjärdedel…

Jag provade båda varianterna. Smakmässigt tycker jag faktiskt båda två är precis lika goda. Den i mixer blir slätare och mer homogen, men nu pratar vi väldigt marginellt.

När man förövrigt prövar båda metoderna samtidigt blir det väldigt mycket sås i kylskåpet. Men väldigt god sås. 🙂

Jag provade faktiskt att göra fel medvetet också, att t.ex. försöka göra en Hollandaise där ingredienserna inte har samma temperatur. Det blir betydligt svårare. Då blev den svår att få tjock och krämig. Så mitt tips så här efteråt, håll alla ingredienser rumstempererade, utom det smälta smöret såklart.

En bra grej att veta om man gör den i mixer är att äggen inte klarar att binda lika mycket smör som när man kör med ballongvisp för hand. Skulle du ha lyckats hälla i för mycket smör och för fort i en mixer så det blir en slät soppa kan du rädda den genom att hälla över den i en skål och vispa med ballongvisp över vattenbad.

När man gör den här typen av såser, som även Bearnaise hör till, så kan det bli över. Jag själv förvarar det då i kylen. När de stått i kylskåp kan man välja mellan att servera den kall och låta den smälta över maten, eller vispa upp den över vattenbad igen. Jag brukar vara lat och köra den kall och låta den smälta. Den tappar lite volym då, men är lika god i smaken.

Min som jag gjorde nu åt jag till en ugnsbakad torskfilé och kokt potatis. Magiskt gott!

Det goda franska köket: Sidan 87

SaveSave

Crème vaddå?
Sauce Tomate
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest