Crème BrûléeJag skulle precis sätta mig och skriva om mina erfarenheter av att göra en Crème Brûlée. Trodde jag iallafall. När jag läst hela kapitlet i boken istället för bara receptet, så insåg jag att jag mer hade gjort nåt annat, som typ inte ens finns i boken. 

Crème Brûlée hör ju till klassikerna av efterrätter och serveras världen över. Enligt mig är det nog en av de godaste desserterna man kan äta. Man har sett åtskilliga kockar i matlagningsprogram, morgonsoffor, tävlingar med mera som lagar denna fantastiska anrättning. Just av den anledningen och med lite erfarenhet av både laga desserter och framförallt äta dom trodde man ju att man hade lite koll. Lite kaxigt tänker man “Den svänger jag ihop lite lätt nu när jag ändå har massa ägg i kylen på grund av kapitlet såser”. Jag sneglade lite i boken och gjorde som jag trodde var rätt och följde enbart receptets ingredienser.

Visst blev det gott. Med fin konsistens och en fin bild på en dessert med nästan perfekt täcke av bränt socker. Men hade jag gjort en Crème Brûlée? Näppeligen. Det närmaste jag hade gjort var nog en Petits Pots de Crème. Alltså en Crème Caramel i portionsskål fast min var utan karamell. Så med andra ord en, hm, Crème.

Visst kan man göra på massa olika sätt, och huvudsaken är väl alltid att det blir gott och gästerna är nöjda, men nu handlar det ju om att jag ska laga mat exakt efter boken.

Så för att klargöra den allmänna missuppfattningen från min sida (och många andra matlagare tydligen); En Crème Brûlée görs som en vaniljsås, Crème Anglais, fast med hälften så mycket socker och med grädde istället för mjölk. Krämen värms i kastrull till korrekt temperatur, silas och hälls sedan upp i portionsskålar som man låter svalna/sätta sig i kylen. Efter det kan man använda en brännare för att bränna ett tunt sockerlager (gärna råsocker) ovanpå anrättningen. (Bränn aldrig det översta sockerlagret i en ugn, då man indirekt också kokar/värmer Brûléen en gång till).

En Crème Caramel görs inte på grädde utan mjölk, och med fler ägg och görs klar i ugn i vattenbad. Anledningen till att det ska vara fler ägg är att en Crème Caramel ska stjälpas upp ur sin form. Formen ska även vara täckt på insidan med ett lager av karamell. Gör man den i en stor form (gärna avlång brödform med mönster) kallas den för Crème Renversée au Caramel. Gör man den i portionsformar kallas den för Petits Pots de Crème.

Så denna gång får jag väl säga att jag får återkomma, när jag har gjort rätt. 🙂

Bon Appétit!

Det goda franska köket: Sidan 597, 598, 619, 620

SaveSave

SaveSave

Pâte Brisée Sucrée och Meringue Italienne
Sauce Hollandaise
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest