Denna överätna sås i detta land, en favorit på mångas bord. Men är det riktigt Sauce Béarnaise vi brukar trycka i oss till allt vi kan hitta på? Nja, det håller jag nog inte med om. En riktig hemlagad bea slår rätt mycket och smakar inte ens som den svenskifierade klassiska burk-bean.

En riktigt Sauce Béarnaise görs nästan precis som en Sauce Hollandaise. Istället för citron så kommer syran från vinäger och vitt vin, och sen kryddas den med smaker från dragon och schalottenlök. 

Min absoluta rekommendation när det gäller bea; Gör egen! Köp inte burk-bea. Det är inte jättesvårt. Det finns många vägar för att nå en bra bea. Antingen gör du på det klassiska sättet med ballongvisp och exakta temperaturer och får på så sätt en lite fluffigare sås. Du kan annars göra den med en Bamix® stavmixer och emulsionsskivan och då få den lite krämigare. Våga då ha lite högre temperatur på smöret, annars är det lätt att det inte blir tillräckligt tjockt, och du får då rädda den med ballongvisp och vattenbad. 

Min bea från boken gjorde jag idag med en Bamix® stavmixer, och serverade den tillsammans med Strutsfilé och potatiskaka. Mums mums. 

Det goda franska köket: Sidan 93 & 94

 

Sauce Choron
Oignons Glacés à Brun
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest