Många många recept i dessa böcker används ofta till olika saker. Likaså italiensk maräng. 

Som ni såg i mitt förra inlägg hade jag precis gjort en citron- och marängpaj. En paj som är täckt av spritsad italiensk maräng.

All min maräng till pajen gick långt ifrån åt och det blev ungefär hälften av smeten över. Såklart finns det massa saker du kan göra med den. I bok 2 beskrivs något som heter Chantilly Meringuée. Det är den italienska marängen nedvänd i vispad grädde. Varken mer eller mindre. Chantilly Meringuée kan man använda till lite olika saker. Antingen som kräm i en tårta, eller helt enkelt som glass genom att frysa in krämen. Jag valde att göra glass av den. Då heter den Chantilly Glacée.

Receptet gör en extremt len, och lite lös glass, men smakmässigt ligger den i topp över vad jag någonsin har smakat i glassväg. Helt magiskt gott. Nästan osannlikt. Man kan antingen hälla ned smeten i en form och frysa direkt, eller göra som jag gjorde och hälla ner smeten i en glassmaskin. Då får du snabbare en färdig glass.

Glassmaskiner finns det en uppsjö av. Den jag har heter Ariete och är säkert över 20 år gammal men fortfarande hur bra som helst. Jag har spräckt plaslocket på den, men det går ju att använda vilket lock som helst istället. Min maskin både rör och kyler, medan många andra modeller bara rör i en skål man har kylt ner i frysen. Det finns fördelar och nackdelar med båda. Däremot om man har en lite envis smet som inte vill stelna, på grund av till exempel alkohol, så är en med egen kompressor att föredra. Den fortsätter att kyla hela tiden, medan en kyld skål till slut tappar sin kyla.

Detta recept hör egentligen, eller ja, det hör till bok nummer 2 i serien, och borde inte påbörjas förrän bok 1 är klar. Ni får se det som en liten försmak till vad som komma skall. En god försmak.

Det gode franska köket – del 2: Sidan 475, 476, 477, 480 och 481

Potage Crème d'Epinards
Pâte Brisée Sucrée och Meringue Italienne
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest