Jag hade en stor påse bladspenat i kylen och kände att det var dags att hitta på något med den. Vad kunde inte vara bättre än att då välja receptet Potage Créme d’Epinards, spenatsoppa. 

Detta är ett recept som använder en teknik som en rad andra soppor också använder sig av. Till exempel soppa på vattenkrasse och ängssyresoppa. Det är helt perfekt när man inte har så mycket ork och tid i köket. Det går fort och är inte svårt alls.

Man börjar med att koka lite lök i smör så det blir glansigt och sen lägga ner alla spenatblad i grytan. Efter ett tag sjunker bladen ihop och det blir en lök- och spenat gröt. Till det tillsätter man mjöl, ganska mycket, och låter det koka ihop lite. Här tyckte jag faktiskt att det blev lite väl torrt i pannan och tillsatte lite mer matfett för att mjölet skulle få något att sugas upp i.

Det blir ju som en Roux, som man använder i otroligt många recept. Alltså en smet av smör och mjöl, och eventuella tillbehör som får koka ihop. Det i sin tur ger en soppa eller gryta rätt konsistens och tjocklek. Efter det häller man på buljong och låter det sjuda. Här kan man gå två vägar. Antingen har man strimlat spenaten och låter den vara hel, eller kör med stavmixer för att få den slät. Jag valde stavmixer då jag tycker släta soppor är vackrare.

Som många soppor avslutar man med äggulor, grädde och smör. Då får soppan ofta en helt fantastisk lyster och man vill nästan börja äta direkt ur grytan eller kastrullen.

Så enkelt, så gott, så fantastiskt. God spis!

Det goda franska köket: Sidan 50 och 51

Le Marquis
Chantilly Meringuée och Chantilly Glacée
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest