En härlig bit stekt utskuren biff kan bli fantastiskt god utan en massa pill. Det här är grunden till hur man tillagar en god bit kött. 

Uppvuxen med en hel släkt av styckmästare och charketuriarbetare har man ätit sin beskärda del av kött genom sin uppväxt. Nästan så mycket att man tror att man tröttnar efter ett tag. Det kanske är sant till viss del. Det finns vissa saker jag inte klarar längre. Tyvärr. Till exempel kassler. Det funkar inte längre. Bara tanken på kassler i ugn med ananas och ost får mig att rysa lite. Gärna med sånt där luftig Uncle Ben’s ris som man kan blåsa ur munnen som om det vore torrt kex. 70/80-tal i alla ära, men vissa saker gillar man helt enkelt inte längre. Men när det kommer till en bit mörad biff, då vaknar jag till liv igen.

Som ni förstår har jag haft hyffsat bra koll på tillagning av kött innan, men, har man ett projekt på gång då är det bara att läsa boken från början och göra som det står.

Och tro det eller ej, men visst lärde man sig något nytt. Något som till och med gjorde anrättningen bättre än vanligt. Salta och peppra inte innan tillagning utan efteråt när köttet ligger och vilar. Det blev liksom mycket fräschare smak. Om det var inbillning eller inte vet jag inte, men det blev riktigt bra. (Detta gäller såklart inte alla rätter, vissa kräver kryddning innan för att bli fantastiskt. T.ex pasta och kokt potatis.)

Av ren inbillning har jag också alltid tidigare gjort skyn med allt fett kvar i pannan, i tron om att det inte finns tillräckligt med smak kvar annars. Fel. Det finns allldeles tillräckligt med smak i pannan även om man häller bort fettet. En skvätt vin ner i pannan du stekt köttet i som får puttra till en simmig sky och efter det tillsätta en klick smör blir helt magiskt gott. Nästan så gott så man undrar varför man står och gör svåra såser ibland. Men men, varje sås har sin plats.

Ett bra tips när du ska vila köttet är att låta köttet vila på en värmd tallrik. Då blir inte köttet kallt medan du vispar ihop såsen. Ha såklart inte så heta talrikar att du tillagar köttet ytterligare. Byt också till rena talrikar när du ska servera.

Bon Appétit!

Det goda franska köket: Sidan 305 och 306

Boeuf Bourguignon
Moules à la Marinière
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest