En burk köpemajonnäs, pressa ner några vitlöksklyftor och voilà, en Aïoli! Eh, nope. 

En riktig Aïoli görs med uppblött vitt bröd i mjölk som man sedan stöter i en mortel tillsammans med massa vitlöksklyftor till en jämn smet. Redan här stötte jag på patrull, eller kanske uppmärksammade något. Du behöver en STOR mortel. En liten vanlig mortel som man har i moderna hem räcker inte alls. Jag började tappert men fick flytta mig till min Bamix® istället. Det är dock inte optimalt då vitlöken får en lite bitter smak när den mixas. Who knows why….men den får det.

När jag väl hade lyckats med bröd- och vitlökssmeten tillsatte jag äggula och vispade mera, något som hit helst även det ska göras i mortel. Det hade jag ingen möjlighet att göra, så jag vispade i min skål istället. Sen tillsätter man salt och olivolja (till skillnad från rapsolja i majonnäs. Det gör även att den blir mer grön än gul till färgen.) och vispar som om du hade gjort en majonnäs.

Visparmen får jobba, men det är något jag lärt mig att den ofta får göra med den här boken. Sen har jag märkt att det inte är så dumt att göra saker för hand när man vill lära sig. Man känner hela tiden vad som händer med maten. En Aïoli späder man sedan sedan med fiskbuljong och pressad citron. Det blir grymt gott när man gjort på riktigt. Det går inte att jämföra med någon annan Aïoli jag smakat faktiskt. Wow! Min Aïoli serverade jag till en Moules à la Marinière.

Nom nom nom

Det goda franska köket: Sidan 101 & 102

Moules à la Marinière
Fondue au Gruyère
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest