Julskinka à la Hellsén

Cajsa Wargs kryddgriljerad julskinka är en klassiker och en av mina absoluta favoriter. Det finns många olika varianter på kryddningen, med det genomgående temat är kryddpeppar och kryddnejlikor. Jag började göra min julskinka enligt receptet från boken “Annas nya mat”, men har med åren gjort om det till mitt eget tycke. Jag ville ha mer smak och mer kryddor. Receptet kan skilja sig från andra då jag tar ut skinkan redan vid 68 grader och låter den stå kvar en stund i stekpåsen för att få den sista värmen. Då blir den riktigt saftig. Rimmade skinkor är också så pass salta att dom inte behöver komma upp i mer än 68 grader, och alla patogena bakterier dör redan vid 67 grader. Skinkan efterkokar också efter man tagit ut den.
Maträtt Julmat
Kök Svenska

Ingredienser

 • 3 kg rimmad skinka
 • 3 tsk kryddpeppar
 • 3 tsk nejlikor
 • 3 tsk mejram
 • 3 tsk rosmarin
 • 3 tsk basilika
 • 8 st lagerblad
 • 0,5 tsk timjan

Instruktioner

 1. Sätt på ugnen på 175 grader.
 2. Öppna förpackningen till skinkan och skölj den i kallt vatten. Detta tar bort lite saltsmak och gör att skinkan får en lagom perfekt sälta.
 3. Lägg skinkan med svålsidan uppåt i en stekpåse för 3-5kg skinka. Svålen ger skinkan extra god smak om den är uppåt då fettet smälter ner i skinkan. Julskinka utan svål är en styggelse.
 4. Mal eller stöt samtliga kryddor i en mortel eller krydd/kaffekvarn.
 5. Strö kryddblandningen över skinkan inne i påsen så att kryddorna täcker hela skinkan på ovansidan och sidorna. Du behöver inte krydda under skinkan, då kryddor från skinkan kommer att rinna av inne i påsen och koka tillsammans med skinkspadet i påsen.
 6. Förslut stekpåsen och lägg skinkan i en ugnssäker form. Sätt en stektermometer in till mitten av skinkan, och sätt in i mitten av ugnen.
 7. Skinkan är klar när termometern visar 68 grader. (Det tar tid i början innan innertemperaturen ändras, och det hela kommer ta ett par timmar).
 8. Ta ur skinkan ur ugnen och sätt åt sidan. Lyft ur stekpåsen ur formen om du har använt en gjutjärnsform. En gjutjärnsform behåller värmen otroligt bra, och kommer att efterkoka skinkan lite för mycket. Har du använt en vanlig metallform kan du låta skinkan ligga kvar i formen medan den vilar.
 9. Efter en halvtimma kan ta bort stekpåsen. Spar spadet till dopp i grytan, eller till fantastisk fond/buljong till andra julrätter. Låt skinkan svalna helt innan du tar bort nätet. Tar du bort nätet på en varm skinka är det lätt att den går sönder.

God Jul!

Leverpastej
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest