Som ni såg gjorde jag ett stort lass pannkakor här om dagen. För att variera sig lite till lunch tänkte jag att jag gör lite klassiska crêpes. Som fyllning valde jag en klassisk oststuvning med skinka. 

En Fondue de Gruyère görs lite som en béchamel i början. Man startar med en roux som vanligt (smör och mjöl som får puttra i en kastrull), men istället för att slå på kall mjölk slår man på kokande mjölk och betydligt mindre än till en béchamel. Du blir liksom en blandning av sås och smet.

Efter det tillsätter man äggula, riven schweizerost (allltså emmentaler eller gruyère), sauterad skinka och kryddor.

Stuvningen är inga som helst problem att svänga ihop och det hela tar inte mycket mer än cirka 10 minuter.

Stuvningen blir ljuvligt smakande och man kan nästan äta den med sked. Kanske inte så nyttigt, men otroligt gott.

Ett tips, om du som jag ska göra crêpes, är att klicka ut stuvningen på pannkakorna medan såsen är hyffsat varm. Om såsen hinner svalna blir den lätt rätt klistrig och svårklickad. Klicka ut smeten på ena sidan av pannkakan och rulla sedan ihop. Gör så många du vill ha och griljera sedan i ugnen.

Det här grundreceptet tänker jag prova fler gånger då konsistensen blir perfekt för crêpes eller fyllning till snittar. Det går att variera med både vin, vitlök, champinjoner och kycklinglever. Det enda som stoppar dig är din egen fantasi.

Stay cheesy!

 

Sauce Aïoli
Pain de mie
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest