Nyligen provade jag något jag aldrig gjort förut. Att göra egen leverpastej. Egentligen ska det väl inte vara så svårt, men ibland gör man helt enkelt inte alla steg rätt, och det kan i sin tur skapa en härlig röra i köket.

Jag valde lite olika recept som jag kombinerade för att få en pastej med de ingredienser jag hade fått tag i. Visst krävs det lite förkunskap för att blanda och ta lite från olika recept för att skapa ett nytt, men du kan inte bli bra på det om du aldrig vågar pröva. Jag valde en pastej med kycklinglever och fläskkarré. Det är faktiskt första gången jag jobbar med färsk lever. Eller lever överhuvudtaget. Skoltidens gröna skosulor till leverbiff ligger fortfarande smärtsamt kvar i minnet. Skolmaten på 80-talet var väl förvisso inte den bästa, men jag ville ändå inte tro att all lever var så äckligt som den vi fick i skolan som barn. Det var alltså upp till att motbevisa sina gamla erfarenheter.

När man gör någonting halvt påhittat för första gången måste man räkna med att det ibland blir lite knasigt. Så här efteråt kan jag rekommendera alla som ska göra en pastej att använda köttkvarnens minsta hålskiva. Det gjorde inte jag. Jag valde den vanliga mellanstora. Det skapar en smet som för att vara en pastej blir lite för stora bitar i. Jag själv försökte lösa det hela genom att mala smeten en gång till med den lilla hålskivan. Det blir inge bra. Smeten är alldeles för lös och köttkvarnen sprutade smet åt alla möjliga håll och kanter. Att sen försöka plocka isär en köttkvarn från assistenten (Jag kör med Ankarsrum) fylld med en leversmet är kladdigt.

Hur som helst blev smeten till slut bra, och jag lyckades även klara (alltså gör den klar, genomskinlig) en buljong och göra gelé som jag täckte formen med. Pastejen bakade jag i form i vattenbad tills den blev klar. Något positivt var dock att den blev extremt god. Det blir ganska mycket pastej av en sats så grannen fick en. Det tog honom tre dagar att göra slut på en form pastej. Det är rätt bra jobbat tycker jag. 🙂 När jag har förfinat receptet och gjort det bra ska jag lägga ut det i receptsamlingen. Håll utkik!

Den perfekta äggröran
Varför startar man en matblogg?
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest