Som ni kanske läst i tidigare inlägg så har min spis lagt mer eller mindre av. Det är otroligt irriterande men för att se något slags ljus i tunneln ligger det perfekt i tiden för att testa sommarens utrustning. Idag testade jag mitt Primuskök och ett kokkärlsset från Jula av märket Kayoba. 

Dessa två produkter spelar i så olika divisioner att jag helt väljer bort att säga något om köket denna gång. Jag vill inte smutsa ner ett så bra kök men en så förfärlig produkt som kokkärlssetet.

Jag förstår helt att man under sin camping kanske vill dra ner på vikten på många saker såsom köksredskap, porslin och glas. Men varför i hela friden har man ofta sänkt ambitionen även på matglädjen. Den väger inget. Det känns som att tillverkarna ofta tänker mat som något ”nödvändigt ont” och inte som något trevligt och en tid för umgänge. 

Vid en första anblick ser kokkärlssetet riktigt trevligt ut. Snygg färg och modern finish. Dessutom är det riktigt smart förpackat och tar otroligt lite plats för att ändå innehålla så mycket som en kastrull, stekpanna, två tallrikar, två muggar, ett lock och ett handtag. 

Men det är ungefär där det trevliga tar slut. Resten är så dåligt att min matglädje helt har förvandlats till ilska och frustration. Jag vill inte ens använda uttrycket ”gör om, gör rätt”, utan helst se att designern och idémakaren till detta set aldrig någonsin får jobba med köksprodukter igen. Någonsin. 

Stekpannan är värst i setet. Den är hemsk. Jag börjar nästa gråta så dålig den är. Jag vet att Jula säljer många biltillbehör, men jag hade ingen om att deras navkapslar förmodligen är ett bättre val som stekpanna än den här. Precis allt fastnar. Steker man bacon så sitter en stor del av maten fast i pannan efteråt. Trots matfett. Man får slita loss maten för att sedan servera. Och att servera bacon-bitar var väl inte riktigt min tanke när jag planerade frukosten. Att steka pyttipanna i denna är en mardröm. Om man då inte ser det som ett äventyr att sen äta direkt ur pannan med hammare, stämjärn och sked. Kanske är det därför tallrikarna är så små för att all mat ändå kommer att att bändas loss och ätas direkt ur kokkärlen alternativt serveras i en hög av brända bitar.

Om vi går till de andra delarna så kan vi börja med kopparna. Vill man ha en dubbel espresso eller en väldigt liten kopp te eller kaffe till frukost funkar säkert muggarna. Men till allt annat är dom fånigt små. Handtaget till grejorna är så sladdrigt så jag undrar om det kommer hålla tills sommaren börjar. Kastrullen däremot får faktiskt godkänt trots allt. Ja, förutom själva handtaget/knoppen till locket. Hur i hela friden tänkte man när man valde den designen och konstruktionen. Den är till och med sned när den är helt uppfälld. Har du dessutom missat att fälla upp den innan du lägger på locket på en kastrull med något kokande kommer du bränna fingrarna av dig. Jösses.

Många kanske funderar på varför jag förutom funktion också lägger så otroligt stor vikt vid känsla, design och möjlighet till snygg uppläggning för ett campingkök. Mitt svar är enkelt; Varför skulle jag inte? All matlagning förtjänar kärlek och omtanke, oavsett var någonstans den lagas. I hemmet, på en båt, i en husvagn eller ute i en regnig skog. 

Till många tillverkare: Tänk om!

SparaSpara

Biolite Campstove 2, ett vedeldningskök för camping som genererar ström!
Grillad kyckling i Omniaugnen
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest