Häromdagen var jag ute på en liten handlingsrunda. När man bor ute på en ö som jag kan man inte åka iväg för att det saknas en gul lök, eller en mjölk. Man storhandlar när man kan, och fyller på det löpande när man har andra ärenden också. 

Det kanske kan låta begränsande, men jag vill nog påstå det motsatta. Närmaste butiken ligger på Ingarö och är i sig jättebra med hyfsat utbud och riktigt bra manuell disk. Däremot kan man undra vad personen gjorde som fick hantera prismärkaren. Dyrt är bara förnamnet. Men men, vi är glada att butiken finns. Resultatet blir hur som helst att man åker och handlar på Värmdö Marknad eller Värmdö Köpcentrum. Det tar bara 5 minuter från affären på Ingarö. Det är nu det braiga kommer. Utbudet är enormt! Vi har Stora Coop, Citygross, Lidl, ICA Maxi och Willys precis i närheten av varandra. Oftast behöver man inte ens parkera om bilen. Alla butikerna försöker locka med olika erbjudanden hela tiden. Som kund har man naturligtvis lärt sig det, så man tar hela varvet liksom, och handlar det bästa på respektive ställe. 

En sådan handling resulterar i många olika saker, bland annat; Man får väldigt mycket mat för pengarna när man har alla butikers erbjudanden att välja bland. Man kommer också ofta hem med saker som man eventuellt inte alls hade planerat, men vad gör det? Mitt motto är ju trots allt “Det kan vara bra att ha”. Nu blev det så igen. Hel kalkon, 29:-/kg. Klart man slår till!

Men vad gör man sen då, när man står där i köket med en 5kg’s kalkon? Jag bläddrade lite tafatt i mina kokböcker men hittade inget som jag direkt nappade på. Jag noterade ugnstemperatur och lite tips, sen gick jag på ren känsla. 

Ösa kalkon vet jag att man måste göra, för annars blir den torr. Och smör gör ju nästan alla rätter gott. Hm, kalkon. Örtkryddor! Jag tog rejält med smör, typ 100 gram och blandade med timjan, rosmarin och salvia. Sen tryckte jag in klickar under hela skinnet på kalkonen. Jag saltade och pepprade på utsidan och masserade in ännu mer kryddsmör på utsidan. Syndigt mycket. Kalkon-SPA skulle man kunna kalla det för. Jag grovhackade en lök och en morot och tog lite persiljekvistar och stoppade in i kalkonen också. Så den skulle få lite fukt inifrån. Efteråt penslade jag kalkonen med lite vanlig soja. Tänkte att den skulle få lite vacker färg. I ugnsformen omringade jag kalkonen med mer morötter och gul lök. Sen pyttsade jag på en 2-3 dl Madeira. In i ugnen!

Jag öste sen kalkonen nästan varje kvart tills innertemperaturen hade nått 70 grader. Jag minns inte riktigt hur lång tid det tog, men om man räknar enligt kokböckerna borde det tagit typ 2,5 timma i ugnen. (Cirka 30 minuter per kilo). 

Så här efteråt undrar jag mest; Varför gör man inte sånt här oftare? Dels blev det sjukt gott, och sen var det lite spännande att helt kliva ut ur sin “comfort zone”. Vad ska man prova nästa gång? Kanske lite mindre fåglar? Vi får väl se vad det blir.

Omnia, en ugn för kommande camping- och festivalsäsong
Att laga middag mitt i middagslagningen
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest