Att laga mat ute i det fria, och bara använda bränsle du hittar omkring dig, och av värmen i elden sedan skapa ström. Är det verkligen så bra som det låter? Ja, typ iallafall. 

Biolite Campstove 2 är uppfunnet och framtaget av Biolite Inc. Deras grundidé är en av de bästa jag hört på lång tid. Dom hittade ett problem i mindre utvecklade delar av världen där man saknade ström, samtidigt som man lagade mat under eländiga omständigheter. Ofta inomhus vilket i sin tur skapar problem och många dödsfall varje år på grund av rök- och kolmonoxidförgiftning. För att hitta en bättre lösning tog man fram en produkt som heter Home Stove som har en inbyggd fläkt som drivs av strömmen som genereras av värmen i elden. Med hjälp av fläkten får man bort det mesta av all rök och man förbränner ved med en enorm effektförhöjning, samtidigt som man får ström till powerbanks, mobiler, LED-lampor och liknande. 2016 var det 20.000 hushåll i tredje världen som fick möjligheten till ett bättre liv med dessa kök. För att finansiera detta projekt började man tillverka produkter för västvärlden och vår camping. (Vill man läsa mer om projektet kan man klicka här för att komma till deras hemsida.)

Nu till mitt campingkök. Biolite Campstove 2 bygger på precis samma teknik som beskrivits ovan. Kök>Elda>Laga mat=Ström. Det krävs lite tid för att lära sig använda köket på bästa och mest effektiva sätt. Kör du bara på, utan att läsa på, är det lätt att det blir fel, eller åtminstone att det tar betydligt längre tid än vad det borde göra. Testa och öva så mycket du kan! 

Grundläggande tips: Låt det bli ordentligt varmt först! Och tro mig, varmt blir det. Jag och min farbror gjorde ett första test efter uppackningen då vi grillade hamburgare. Förutom hamburgarna så råkade vi även grilla våra fingrar lite här och där ibland. När köket blivit varmt, se till att mata med ved lite hela tiden. Låt det inte nästan ta slut och fyll på massor sedan, då blir det hela mer en rök än en grill. Använd också gärna nån slags grilltång för att lägga i mer ved. Använd INTE händerna/fingrarna som man ser på vissa bilder och videoklipp på nätet. Du kommer bränna dig! Eftersom fläkten tillför syre hela tiden blir det en både väldigt varm och effektiv förbränning. Trevligt nog blir det däremot inte tokvarmt under, så du kan ställa köket på ett utebord utan att riskera märken. 

Vill du koka eller steka något under en längre tid kan jag istället för naturligt bränsle rekommendera pellets. Dom finns att köpa lite varstans. Tänk på att köpa pellets helt utan tillsatser, gjorda av rent trä. Det är din mat du värmer, inte en värmepanna. Fyller du köket till 3/4 med pellets räcker det i cirka 45 minuter. Gott och väl för det mesta. Däremot skulle jag inte valt att fylla på med mer pellets under tiden om du behöver, då dom lätt kväver befintlig eld med rök som resultat. Fortsätt istället med kvistar, små vedbitar eller varför inte torra kottar. (Blöta kottar ryker). 

När det gäller själva biten som handlar om strömproduktion så kan jag säga att det fungerar helt okej. Ska du däremot ladda en mobil fullt så får du nog elda en del. Uttaget laddar med USB och 2.0A. Som jämförelse laddar den med ungefär samma hastighet som om du hade laddat din mobil (eller annan pryl) med USB-uttaget i en dator. Alltså, att ladda mobilen med en powerbank eller ett vägguttag går betydligt fortare. Jag ser den mer som en nödladdare eller till att driva en lättare LED-belysning. Inte till att ladda din mobil eller andra powerbank med. Den viktigaste uppgiften för aggregatet är ju ändå att producera ström till den inbyggda fläkten som får hela processen att bli så effektiv som möjligt. 

Som grill är den helt fantastisk. Inte världens största men du får med lätthet plats med 3-4 hamburgare t.ex. Fyra stora chorizo är inte heller något problem. En hel flintastek kommer inte få plats. Helt ärligt kommer jag nog inte här hemma använda någon annan grill i sommar. Varför skulle jag? Den här är bättre som grill än min Weber klotgrill. Och mindre. Den kan också stå mitt på bordet medan du grillar och umgås samtidigt. Ingen behöver få den där tråkiga rollen vid en grill 25 meter bort för att alla andra ska slippa röken. Från den här blir det knappt nån rök. Förutom från själva maten förstås. (Stoppa inte ner fuktigt virke eller fuktiga kottar, för då kommer du få se på rök däremot.) Grillen har även ett litet lock på ovansidan för att du ska kunna fylla på med virke medan du grillar. Briljant lock! Och väldigt varmt lock. Använd tång eller något att öppna locket med. INTE fingrarna. 

Kastrullen som följer med kitet är också briljant och genomtänkt. Handtag av metall och silikon som klarar värme, och ett ordentligt lock med hällpip som håller kyla borta medan du kokar upp ditt vatten eller mat. Den är också smalare och högre än vanliga kastruller, och det hela ser ut att lätt kunna välta vid första anblicken. Det gör det inte. Ja, om du inte knuffar omkull det medvetet såklart. 

Många undrar hur lång tid det tar att koka upp vatten. Mitt svar är för tillfället mellan 3-10 minuter, beroende på fläktinställning och vad du använder att elda med, samt hur varmt du har fått ditt kök innan du ställer på kastrullen.

Det mesta av köket är tillverkat i rosfritt stål och kan diskas både för hand och i maskin. Så när du är ute i fält diskar du det för hand, för att sedan köra ett varv i diskmaskinen när du kommer hem. Riktigt bra tänkt till skillnad från många andra campingprodukter i aluminium som är allergiska mot diskmaskiner. 

Lite negativa saker då? Jodå, det finns säkert några om jag tänker efter. Nummer ett, du kan bränna dig om du inte tänker dig för. Det är inte heller riktigt byggt för stora stekpannor då värmen och elden lätt kommer att studsa mot pannan och sedan bränna ovansidan av fläktaggregatet. Det är förhållandevis rätt dyrt, MEN, eftersom vinsten går till vidareutveckling av bättre förhållanden för tredje världen, så bryr jag mig inte det minsta om den saken. Annars kommer jag inte på så mycket mer. Det är helt enkelt så att det råkar vara en sjukt bra produkt; Med klausulen att du behöver lära dig laga mat på bästa sättet med just det här köket. När du väl fått in snitsen med eldning och fläktninställningar så är det otroligt smidigt och riktigt trevligt. 

Som Björn Gustafssons karaktär ”Benjamin” hade sagt:

– Jag ger köket 5 av 5 toast, kanon! 

Att laga mat när tingen är emot dig
Friluftslivets baksida
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest