Min spis har nu under ett tag varit fullständigt knasig. Endast två av plattorna fungerar, men bara en i taget. Det har resulterat i en hel del matlagning med en platta och sen ugn. Men ibland är det inte så att hälften av maten ska vara i en ugn, utan du behöver två plattor helt enkelt. 

Självklart kan man springa iväg och köpa en ny spis, men det ligger en hel del saker som göras först i ett gammalt hus på landet. Framförallt när man har andra lösningar som fungerar precis lika bra. Med det menar jag såklart mitt gasolkök från Primus. Det är ett tvålågigt kök med bra effekt och med tilltalande design. Kinjia heter köket. 

Med primus adapter-kit kan man dessutom ansluta den till nästa alla gasolflaskor och tuber som finns på marknaden. T.om. den stora flaskan på 10kg man brukar ha till grillar. 

Att laga mat på Primusköket Kinjia är en fröjd. Det är iallafall min personliga reflektion. Det är även på många sätt bättre än en schysst induktionsspis. Speciellt när man som jag bloggar om mat från en kokbok från 50-talet där det ska skakas, vinklas och tippas över värmen. Övningar som är mer eller mindre omöjliga på en induktionsspis. 

Idag blev det ingen avancerad matlagning utan ren skär lunch utan konstigheter som inte fick ta för lång tid då jag försöker få ihop dagen med hämtningar, jobb, telefonmöten och liknande. Det fick helt enkelt bli fiskpinnar med potatis och remouladsås. Visst är det barnslig mat utan fantasi, men liksom gott ändå. 

Men tillbaka till mitt gasolkök. Det är sjukt bra på många sätt, men det finns också några saker jag har att anmärka på. Slangen till gasolflaskan är på tok för kort. Vet faktiskt inte alls hur man har tänkt här. Jag har ringt och pratat med Primus om saken och det var tydligen fler som hade samma kritik och man håller nu på att ta fram en längre slang som reservdel. 

Först i början tyckte jag även att köket var lite högljutt. Man hör verkligen gasen och när det brinner, men nu när jag använt köket ett par gånger är det något jag istället uppskattar. Du kommer inte glömma gasen på eftersom spisen låter när gasen är på. Eftersom köket saknar säkerhetsspärr som stänger gasen om lågan skulle slockna är det ju bra att åtminstone ha lite ljudlig koll. 

Jag kan även rekommendera att du använder kastruller och stekpannor med tjock botten då lågan är relativt centrerad. Har du för tunn botten kommer det bli betydligt varmare i mitten av kastrullen eller pannan. Med tjock botten sprider sig värmen lättare. 

Sammanfattningsvis; Fungerar Primus Kinjia gasolkök som ersättning när din spis hemma har fått spader? Absolut! Till och med riktigt bra.

Att göra perfekta pommes i en Omnia-ugn
Biolite Campstove 2, ett vedeldningskök för camping som genererar ström!
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få e-post när det händer något matnyttigt på sidan. Vi samlar in namnuppgifter för att du ska få ett mer personligt nyhetsbrev.

Tack för din prenumeration! Titta i din e-post för att bekräfta. Genom att bekräfta din prenumeration godkänner du matpunktens integritetspolicy.

Pin It on Pinterest